

Inleiding
Hoeveel algemene voorwaarden hebben we allemaal (stilzwijgend) geaccepteerd zonder ze te lezen? Consumenten worden beschermd tegen onredelijke bepalingen in algemene voorwaarden, ZZP’ers meestal niet. Daarnaast kunnen eigen algemene voorwaarden veel narigheid voorkomen.
Wat zijn algemene voorwaarden?
Algemene voorwaarden zijn eigenlijk niet meer en niet minder dan standaard voorwaarden die je gebruikt in de uitvoering van jouw onderneming. In algemene voorwaarden staan bijvoorbeeld bepalingen over betaaltermijnen en kosten bij annulering van werkzaamheden. Op die manier hoef je niet al deze afspraken met iedere klant apart te bespreken.
Consumenten worden tegen onredelijke bepalingen in algemene voorwaarden beschermd door een zwarte en een grijze lijst. Bepalingen die op deze lijsten staan kunnen tegen consumenten in veel gevallen buiten toepassing verklaard worden. Bij een ZZP’er zit meestal anders.
Als ondernemer wordt je in principe geacht te weten waar je mee bezig bent. Daarom is het belangrijk om algemene voorwaarden door te nemen voor je een overeenkomst sluit. Doe je dit niet, dan kun je achteraf wel eens voor een vervelende verrassing staan omdat je gehouden kunt worden aan anders algemene voorwaarden.
Wat kun je met eigen algemene voorwaarden?
Met algemene voorwaarden kun je jezelf en anderen werk besparen. In plaats van bij elke opdracht (of pas als er een conflict is ontstaan) afspraken vast te leggen, kun je met algemene voorwaarden volstaan. Het kost eenmalig tijd, maar dan heb je een sterke uitgangspositie en hoef je niet bij elke opdracht na te gaan of je wel alle benodigde afspraken hebt gemaakt.
Als er een conflict ontstaat kun je terugvallen op jouw algemene voorwaarden. Je kunt de andere partij aan de bepalingen uit de algemene voorwaarden houden.
Hoe zorg je dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn?
Dit is afhankelijk van het soort overeenkomsten dat je sluit. In de meeste gevallen kun je gebruik maken van onderstaande tips.
TIPS:
– Plaats je algemene voorwaarden op je website. Ze zijn dan altijd benaderbaar voor de andere partij.
– Zet een standaard zin in je e-mailhandtekening, op je briefpapier en offertes waarin je aangeeft dat op alle overeenkomsten jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn.
– Gebruik een klikbare hyperlink zodat de ander jouw algemene voorwaarden gelijk kan opslaan of inzien.
Als je niet onder de Dienstenrichtlijn valt of overeenkomsten via internet sluit kan het zijn dat je jouw algemene voorwaarden “ter hand moet stellen”. Dan is het dus nodig dat je de algemene voorwaarden daadwerkelijk meestuurt aan de andere partij.
Conclusie
Algemene voorwaarden doorlezen is geen leuke bezigheid en daarnaast kost het opstellen van algemene voorwaarden voor jezelf tijd. Toch is het belangrijk om te weten waar je mee akkoord gaat als je een overeenkomst sluit.
Als ondernemer geven eigen algemene voorwaarden zekerheid, structuur en een document om op terug te vallen. Daarnaast straalt het ook een professionaliteit uit als je algemene voorwaarden hebt.
Blijf op de hoogte van juridische tips, interessante uitspraken en artikelen.