<a href=httpwwwdezzpjuristnl>Terug naar HOME<a>
TONK 2 tegemoetkoming tijdelijke ondersteuning gemeente

Tegemoetkoming in noodzakelijke kosten

Als gevolg van de nieuwe maatregelen kunnen veel mensen (weer, of nog steeds) met financiële problemen te maken krijgen. In sommige gemeenten is het nog mogelijk om t/m 31 december 2021 TONK 2 aan te vragen. Heb je daar nog geen gebruik van gemaakt? Dan is het verstandig om de regeling eens te bekijken. In dit artikel lees je meer over de TONK en de voorwaarden.

LET OP: De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Het is dus belangrijk om altijd goed bij je gemeente te checken of TONK nog aangevraagd kan worden en wat de precieze voorwaarden zijn. In dit artikel wordt geprobeerd de belangrijkste voorwaarden te behandelen, maar er kunnen dus verschillen zijn per gemeente.

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten

TONK staat voor tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten en gaat over een eenmalige bijdrage voor de woonlasten. De regeling is niet specifiek gericht op bijvoorbeeld ondernemers of een bepaalde categorie mensen. Je kunt TONK dus ook aanvragen als je in loondienst bent.

Als je aan de voorwaarden voldoet ontvang je afhankelijk van de situatie, in de meeste gemeenten een vast bedrag van: € 750, € 1.500, € 2.250 of € 3,000.

Voorwaarden TONK

Het is niet in alle gemeenten mogelijk om nog TONK aan te vragen en de voorwaarden om voor TONK in aanmerking te komen kunnen ook per gemeente verschillen. Zo kom je in Utrecht bijvoorbeeld in aanmerking voor TONK als je een kamer huurt, maar stelt Rotterdam als voorwaarde dat er sprake is van zelfstandige woonruimte. Kijk dus goed naar de voorwaarden die gelden in jouw gemeente.

Hieronder volgen de voorwaarden die bijna altijd van toepassing zijn.

  • Woonachtig zijn in een gemeente die een TONK aanvraag nog mogelijk maakt;
  • Leeftijd boven de 18 jaar op 1 januari 2018 (geldt ook voor een eventuele partner);
  • Wonen in een zelfstandige woonruimte (dit is niet bij alle gemeenten een voorwaarde. In Utrecht is TONK 2 ook aan te vragen als je een kamer huurt);
  • Inkomensdaling van minimaal 15% door Corona;
  • De woonlasten moeten minimaal 40% van het inkomen uitmaken voor een eenpersoonshuishouden en minimaal 35% bij een meerpersoonshuishouden.

Inkomensdaling en onderbouwing

De inkomensdaling moet het gevolg zijn van de Corona crisis. Bij de vraag of het inkomen voldoende is gedaald wordt in eerste instantie gekeken naar het verschil in inkomen met de maand januari 2020. Meestal is het mogelijk om toetsing aan andere maanden aan te vragen. Dit kan verstandig zijn als in jouw geval de inkomsten juist ten opzichte van een andere maand erg gedaald zijn.

Als inkomen telt meestal mee: loon, uitkering, pensioen, inkomen uit onderneming, inkomsten uit verhuur, inkomsten uit partneralimentatie, studiefinanciering en Tozo.

Ben je ondernemer? Als jou inkomsten nog niet vast staan kun je vaak een inkomstenberekening doen om toch een aanvraag in te kunnen dienen.

Als je aanvraag afgewezen wordt

De gemeente beoordeeld na de aanvraag of je voldoet aan de voorwaarden.

Ben je het niet eens met het besluit op de aanvraag TONK? Dan kun je bezwaar maken tegen het de afwijzing.
Tegenwoordig is het meestal mogelijk om het bezwaar digitaal in te stellen met DigiD. Dit scheelt weer een aantal handelingen en geeft zekerheid over de vraag of het bezwaar door de gemeente is ontvangen.


Blijf op de hoogte van juridische tips, interessante uitspraken en artikelen.

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over uw situatie, of wilt u graag weten of een huurprijsvermindering in uw geval kansrijk is? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen via onderstaande knoppen.