<a href=httpswwwdezzpjuristnl title=Terug naar HOME>Terug naar HOME<a>
auteursrecht

Weet je Recht in 1 minuut: Hoe krijg ik auteursrecht?

In de serie “Weet je Recht in 1 minuut” worden juridische onderwerpen kort en krachtig uitgelegd. Over het onderwerp Auteursrecht zullen meerdere delen worden geschreven. In deze editie lees je over de auteurswet en hoe je auteursrecht krijgt.

De Auteurswet

Het auteursrecht wordt geregeld in de Auteurswet en is het recht van “de maker” van “een werkvan “letterkunde”, “wetenschap” of “kunst”. Om dit recht te krijgen moet je dus “de maker” zijn en “een werk” als bedoeld in de Auteurswet hebben gemaakt.

Het verkrijgen van Auteursrecht

Zodra je (samen) een werk hebt gemaakt en als maker gezien kan worden krijg je automatisch het auteursrecht. Je hoeft niets te registreren of vast te leggen. Dat maakt het alleen makkelijker om eventueel aan te tonen wie de maker is.

Auteursrecht: De Maker(s)

Meestal zal de (rechts)persoon die het werk gemaakt heeft als “maker” worden gezien. Een werk kan door meerdere makers tot stand zijn gekomen. Op basis van een (arbeids)contract kan het zijn dat iemand anders als maker wordt gezien. Maak je bijvoorbeeld binnen loondienst in opdracht een e-book, dan wordt de werkgever meestal als “maker” gezien (tenzij je wat anders hebt afgesproken).

Als ZZP’er is het belangrijk om duidelijke afspraken over het auteursrecht te maken.

Een (on- / deelbaar)werk

Er moet sprake zijn van een concreet, eigen en origineel werk. Feiten, ideeën of een stijl worden niet als “een werk” gezien. De vraag, “Hoe groot is de kans dat twee personen met gelijke kennis hetzelfde werk maken?” kan als indicatie gebruikt worden.

Als een werk deelbaar is heeft iedere maker zijn eigen recht. Bij film en filmmuziek hebben de maker van de muziek en de film allebei een eigen recht omdat de werken opgedeeld kunnen worden. Bij een ondeelbaar werk is er sprake van gedeeld auteursrecht (bijvoorbeeld als twee schrijvers samen een boek hebben geschreven).

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen via onderstaande knoppen.


Blijf op de hoogte van juridische tips, interessante uitspraken en artikelen.

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief